متاسفانه امروزه بیماری سرطان بیماری شایعی است که موجب نگرانی اکثر افراد در سراسر دنیا شده است. در این حالت بیشتر مواقع بیماران روحیه خود را از دست می دهند و متاسفانه به هیچ چیزی جز مرگ نمی اندیشند. این بیماران از لحاظ روحی و روانی بسیار آسیب پذیر هستند، مطالعات انجام شده نشان می دهد که علت اصلی مرگ بیمار در حین درمان این بیماری ، همین مشکلات روانی و ناامیدی بیمار است که تاثیرات منفی بر بیمار گذاشته و در نتیجه روند بهبودی آن ها را کاهش می دهد. بنابراین اگر بیماران روحیه خود را حفظ کنند و با انگیزه به زندگی خود ادامه دهند، قطعا در روند بهبودی آن ها تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
کسانی که مبتلا به این بیماری هستند اثرات جسمی، عاطفی و اجتماعی بیماری را باعث استرس خود می دانند. مطالعات تجربی نشان می دهد که استرس می تواند باعث افزایش رشد تومور و ایجاد احساس نا امیدی و درماندگی شود.این افراد نباید برای کنترل استرس خود به دنبال رفتارهایی مانند: سیگار کشیدن یا نوشیدن مشروبات الکلی باشند زیرا باعث افزایش این بیماری می شوند. در مقابل افرادی که با این استرس ها از طریق تکنیک هایی همچون: مدیریت استرس، مقابله می کنند، راه های درمان آن ها آسوده تر خواهد بود.
چگونه افراد مبتلا به سرطان می بایست با این بیماری مقابله کنند؟
در این حالت می بایست حمایت های عاطفی و احساسی صورت بگیرد تا به یادگیری بیماران در خصوص مقابله با استرس کمک شود. این حمایت ها باعث می شود سطح افسردگی ، اضطراب و علامت های مربوط به بیماری و درمان را کاهش دهد. از جمله راهکارهای مؤثر مدیریت استرس آموزش آرامش، مراقبت و مدیریت استرس، مشاوره یا روان درمانی، جلسه های آموزش در خصوص سرطان، قرار گرفتن در یک گروه حمایت اجتماعی، دارو هایی برای افسردگی یا اضطراب، ورزش را می توان نام برد.
برخی از محققان توصیه می کنند که در ابتدای درمان بیماران سرطانی، وضعیت روحی روانی آن ها معاینه شود و پرسشنامه هایی در رابطه با این که آیا بیماران احساسات خود را می توانند کنترل کنند یا نیاز به آموزش هایی در این خصوص دارند تهیه شود.
تاثیرات روانی و عاطفی بر بیماران
فقط با شنیدن کلمه سرطان از پزشک تاثیر عمیقی بر بیمار گذاشته می شود. وقتی این بیماری تشخیص داده می شود یک پروسه طولانی باید طی شود که می تواند سلامت جسمی، سلامت ذهنی و روابط با کسانی که دوستشان دارید را تحت تاثیر قرار دهد.
وقتی که به درمان جسمی این بیماری می پردازید نباید از درمان عاطفی آن غافل شوید، بهترین کاری که می توان برای بهبود کیفیت روحی و روانی بیمار انجام داد این است که باید کسب اطلاعات در رابطه با این بیماری انجام دهد که باعث نگرانی بیش از اندازه آن ها نشود. اطلاعات گرفتن از پزشک و مطالعه دیگر منابع معتبر می تواند موثر واقع شود.
شرایط مالی، اجتماعی و فیزیولوژیکی بیمار می تواند بر شرایط و روند معالجه او تاثیر بگذارد. برخی بیماران به علت شرایط مالی، استرس و اضطراب شان دو چندان می شود و این یک امر طبیعی است و باید با این استرس مقابله کنند و درک واقع بینانه نسبت به این موضوع داشته باشند.
بیماران مبتلا به سرطان باید همه احساسات و نگرانی های خود را با پزشک در میان بگذارند تا پزشکان بتوانند مراقبت های ویژه ای برای بیماران در نظر بگیرند. بعضی از بیماران که دچار این استرس ها و تنش ها هستند کمک های روانشناختی را نمی پذیرند و این گونه تصور می کنند که این درمان های روان شناختی برای افراد ضعیف است و نمی تواند تاثیر چندانی بر آن ها بگذارد.
افراد وقتی متوجه می شوند که دچار سرطان هستند استرس زیادی را تجربه می کنند، سوال های بدون پاسخ بسیاری را در ذهن خود دارند ،با خود می گویند این درمان ها چه تاثیراتی یا عوارضی بر من دارد؟ با این درمان ها بهتر می شوم؟
هنگامی که فرد دچار این بیماری می شود طبیعی است که این چنین مسائلی برای او پیش آید:
- شوکه شدن، باور نکردن مبتلا شدن خود به این بیماری، به خصوص اگر هیج علائمی را در گذشته ندیده باشد.
- احساس عصبانیت و خشم، احساس منصفانه نبودن جهت ابتلای او به این بیماری
- چانه زنی و تغییر دادن مداوم دکتر که تشخیص ساده تری بر شما بگذارد.
- احساس افسردگی و ناامیدی
- پذیرش و بازگشت به زندگی معمولی گذشته
این عکس العمل ها احساس درونی شما را نشان می دهد.اگر بیشتر به رفتار خود دقت داشته باشید، این رفتار به شما می گوید که در چه وضعیتی هستید و باید از خود مراقبت کنید و تعادل روحی را بر قرار کنید.
روش های کمک به بیمار مبتلا به سرطان
- همدلی و پذیرش احسا های آن ها
- مدیریت کردن این نگرانی ها
- مقابله با موارد درمانی مانند: ترس از سوزن
- استراتژی های مدیریت
- رسیدگی به شکل جسمانی بدن و نگرانی های جنسی
- مقابله با واکنش های بیمار مانند: اضطراب یا افسردگی.
سخن آخر
اگر چه سرطان دارای اسم وحشتناکی بوده و بسیاری از بیماران را می ترساند اما امروزه درمان های روانشناختی زیادی همچون خانواده درمانی، گروه درمانی، هنردرمانی، به ویژه موسیقی درمانی توانسته بر بهبودی بیماری تاثیرات مثبتی داشته باشد. بیماری سرطان دارای استرس و تنش های عصبی و روانی زیادی بوده و تا زمانی که برطرف نشوند، می توانند استقامت و قدرت بیمار را برای مبارزه با سرطان کاهش دهد. استفاده از روانشناس خبره در این زمینه می تواند بسیاری از واکنش های عصبی بیماران را کاهش داده و مانع پیشرفت بیماری به جهت روانی شود.
در واقع بیماران مبتلا به سرطان باید در کنار استفاده از داروها و پروسه های درمانی، اهتمام ویژه ای جهت شرکت در برنامه های مشاوره و مدیریت استرس داشته باشند. این مسئله علاوه بر کاهش سرعت پیشرفت بیماری باعث بهبود وضعیت روانی بیمار شده که مهم ترین رکن در هنگام مبارزه با سرطان است.